сряда, 22 август 2012 г.

Прасковено парфе

От доста време си бях наумила да направя изключително лесния и страшно вкусен млечно-плодов десерт, наречен парфе. Няколко пъти вече съм яла такова, било то с ягоди, малини или боровинки - майка ми е истински факир.
Порових малко в нета и открих тази рецепта. Тъй като сезонът на малините отмина, реших да използвам праскови вместо това.
Естествено, нанесох леки корекции в рецептата. Първо, плодовете са много повече като количество - сложих 4 големи праскови, а след разбиването на плодовата смес с двата вида сметана добавих още половин праскова, нарязана на ситно, за да се усещат парченцата в парфето.
Малко увеличих количеството на течната (сладкарската) сметана, използвах 150 мл.
Оставих сместа с желатина в ринг върху блата за една нощ, за да съм сигурна, че е стегнало добре. (Впрочем, употребата на желатин е далеч по-елементарна отколкото смятах. Прочетете инструкциите на опаковката, защото в рецептата не е обяснено блестящо).
Тази сутрин полях ринга с гореща вода, за да го махна по-лесно от парфето и както виждате сами, отстрани не изглежда особено добре. Това е едната грешка, която мисля да поправя, като следващия път използвам друга форма (която има дъно), изчакам да се желира добре и на следващия ден я обърна върху чиния. Така парфето ще изглежда по-добре и няма да го мокря, обливайки ринга с вода :д
Другата грешка е, че не успях да направя блата в подходящ размер и той дори не се вижда :д Затова следващия път ще го пропусна - и без това няма особена нужда от него.
Както виждате, украсих го с листенца мента, резени праскови и малко боровинки. Получи се сладко. Относно вкуса - невероятен е! Следващия път обаче ще увелича количеството захар, за да е перфектен :) Важното е човек да се учи от грешките си, нали ;)
Eто и още снимки на парфето. Опитайте да направите, сигурна съм, че ще се получи, а десертчето е перфектно за лятото :)
 

1 коментар:

  1. Изглежда страхотнооо! Браво! Мисля и аз да пробвам нещо по-сериозно да сготвя тези дни, ако се получи, даже ще направя фотоурок по-нататък :)) Мерси за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване